Grundandet
Då föreningen fyllde femtio år författades en skrift av klubbens historia för att upplysa den tidens medlemmar om hur och var klubben grundades och olika viktiga skeden i klubbens då femtioåriga historia. Denna skrift ligger till stor del som grund för det lilla axplock av Baltichov historik under denna rubriken samlat med lite modern nutidshistoria från de nästan arton år som gått sedan Jubileumsskriften utgavs. Vi vill på detta sätt ge dig läsare och besökare på vår hemsida lite större inblick i Baltichov som förening och ge Er en bild av varför vi är där vi är idag. Lite om framtiden finns att läsa under rubriken: Målsättning
En god historia brukar börja med: Året var… IK Baltichovs historia är synnerligen god och kringlig och vi kommer här få se att klubben halkade in på handbollssektionen av en mindre händelse och att namnet inte var så självklart men inte minst att klubben ifrån början föddes och hittills verkat som mest som en Göteborgsklubb.
Det var ett gäng smågrabbar i 14-16 års åldern som spelade fotboll ihop mest på skoj. Den givna träffpunkten för grabbarna var fruktaffären på hörnet av Haga Nygata och Kaponiärgatan. Här föddes idéen om bildandet av en klubb och den 10.e juni 1932, nu på kaféet Calmare Nyckel på Mellangatan 1, hölls det första organiserade mötet vilket resulterade att dessa grabbar hade bildat en förening som de döpte till IK Baltic. På denna tiden låg det ett hotell med detta namn där Femman ligger i dag i Östra Nordstan.En av initiativtagarna till detta möte var Olle Johannesson. Denne halvvuxne pojke stod som klubbens starke man under alla de år som klubben verkade i Göteborg och han blev sedermera en mycket viktig profil både inom Göteborgs- och Sveriges Handbollförbund. Dessutom var han ledare för damlandslaget och han gav damhandbollen ett stort intresse och utöver hans engagemang i IK Baltichov under alla år lade han dessutom ned ett stort arbete på att föra fram damerna inom sporten.
När IK Baltichov kom till byn.
I Lerum hade det inte spelats handboll förrän 1960. Den naturliga orsaken till detta var att det inte fanns någon hall att spela i. Men i och med byggandet av Idrottshallen fanns där några pionjärer som bröt ny mark för handbollen. Både Lerums IS, mer känd för sin fotboll hade ett lag som på sina första år vann både klass 3 och 2 inom Göteborgshandbollen vilken var en liten bedrift i sig då möjligheterna till träning och därmed tradition för handboll var helt ny inom Lerum. Motivation och talangfullhet måste ersatt brist på rutin. Men det var inte denna klubb som skulle bli Baltichovs utsträckta hand till att ta steget ut till kommunen.
Det var så att i Stenkullen GoIK hade handboll blivit en av sektionerna men även i denna klubb var det fotboll som var den dominerande sporten. Den som var ansvarig för handbollen i föreningen, Kurt Pedersen fick ett tips från en av sina domarkolleger vid namn Leif Olsson, också känd radioreporter och sedermera Bingolottogeneral, att dennes gamla förening där han verkat som både spelare och kassör skulle kunna tänka sig en sammanslagning med en annan förening. Kurt Pedersen tog då kontakt med Göte Gelander i Baltichov och ett möte mellan dem båda tillsammans med ytterligare åtta personer hölls under våren 1967 i Folkets Hus vid Järntorget. Resultatet av detta historiska möte blev att Baltichov flyttade ifrån stan och blev en Lerums klubb där Stenkullen GoIK´s handbollssektion upptogs. Det blev också ordförandeskifte och Kurt Pedersen tog vid efter Olle Johannessons trettiofemåriga ordförandeskap.
1970 inleddes samtal mellan Baltichov och Lerums IS som fått lite kärvt med sin handbollssektion vilket resulterade att de sistnämnda lade ner sin handbollsverksamhet för att istället satsa på fotbollen och att handbollen skulle spelas i en enda klubb i kommunen. Nu växer klubben och då även på dam- och flicksidan. Handboll och då Baltichov bröt ytterligare ny mark då Stig Polhammar dragit igång träningsverksamhet för ungdomar i Gråbo och det första året handboll spelades där kunde klubben räkna inte mindre än fem lag ifrån Gråbo till seriespel.